Member 2973
12 entries
18713 views

 RSS
Immortal since Sep 12, 2011
Uplinks: 0, Generation 4
 • Affiliated
 •  /  
 • Invited
 •  /  
 • Descended
 • max’s favorites
  From rasmus
  Rasmus Project Blog
  Recently commented on
  From rasmus
  intervjuer och citat
  Now playing SpaceCollective
  Where forward thinking terrestrials share ideas and information about the state of the species, their planet and the universe, living the lives of science fiction. Introduction
  Featuring Powers of Ten by Charles and Ray Eames, based on an idea by Kees Boeke.
  ANTECKNINGAR + IDÉER  Har letat info om litteratur på graffitiämnet och hittat en tråd på ämnet på forumet flashback ¹. Böckerna som ‘såg’ bäst ut var Dom kallar oss klottrare, förtfattare Malcolm Jacobsson och Subway Art av Martha Cooper & Henry Chalfant.
  Jag ska även använda mig av Wall and Piece av Banksy som jag tidigare bläddrat i. Boken är en samling av den brittiska graffitikonstären Banksys ² verk, med tillhörande texter och förklaringar. Som komplettering till boken ska jag även se Exit Through the Gift Shop, en dokumentär regisserad av Banksy. Det har dock diskuterats varesig filmen är ‘på riktigt’ eller fiktiv.
  Har letat info om litteratur på graffitiämnet och hittat en tråd på ämnet (https://www.flashback.org/t153530). Böckerna som ‘såg’ bäst ut var Dom kallar oss klottrare, förtfattare Malcolm Jacobsson och Subway Art av Martha Cooper & Henry Chalfant.
  Jag ska även använda mig av Wall and Piece av Banksy som jag tidigare bläddrat i. Boken är en samling av den brittiska graffitikonstären Banksys (http://en.wikipedia.org/wiki/Banksy) verk, med tillhörande texter och förklaringar. Som komplettering till boken ska jag även se Exit Through the Gift Shop, en dokumentär regisserad av Banksy. Det har dock diskuterats varesig filmen är ‘på riktigt’ eller fiktiv.

  En av de rekommenderade böckerna på flashback, Graffiti : Ett gäng hip hopare och deras konst av Per-Olof Sännås sades ge en helt felaktig bild av konströrelsen

  Den borde heta: "Per-Olof Sännås och hans högst personliga och märkliga feltolkning av ett gäng hip hopare och deras konst"

  Den kan eventuellt vara bra att läsa bara för att få en annan vinkel än från just gatukonstnärer


  SKISS PÅ INNEHÅLL
  Se 'filmen' Stockholm Subway Stories. Ligger uppe på diverse ställen på internet men vet inte riktigt vad det är än.

  Ta kontakt med 'Molto Creative', en slags förening som sysslar med att framhäva gatukonst och framförallt graffiti. Med fokus på Södertälje.

  Kontakta personer som är mindre positivt inställda till graffiti. Myndighetspersoner och poliser. Eventuellt klottersanerare och liknande.

  Hitta platser i Stockholm där graffiti är populärt och där det finns 'kända' konstverk. Besöka dessa platser och fotografera, eventuellt spela in och ha med i våran film.

  Jämföra graffiti med den tidiga Rock ‘n Rollen. Tror att det kan finnas likheter eftersom den i dess unga dar också var förbjuden på många sätt och något som ansågs vara väldigt läskigt. Vuxna ‘skyddade’ sina barn från den osv. Folk hittade ändå kryphål och sysslade med det. Idag är det en helt normal grej i samhället. En väg som kanske även graffiti kommer gå tillslut?

  Förklara skillnader mellan ‘snygg’ och ‘ful’ graffiti. Vem bestämmer?

  Jämföra med andra länder och lagar. I t.ex. Melbourne, Australien är graffiti en accepterad och uppskattad + laglig konstform.

  Ifall jag&rasmus inte lyckas få tag på en ‘riktigt’ graffitikonstnär ska vi använda oss av olika radioprogram med musikartisten Daniel Adams-Ray. Han har själv tidigare ritat/målat graffiti och är väldigt öppen med det idag. Vid flera program har han delat med sig av sina ‘äventyr’.

  Ha med gatukonstrelaterade termer, t.ex. tag.

  Kunde inte dra min tag tillräckligt snabbt, mannen.
  Vi var barn då, Ison & Fille  FUNDERINGAR
  Jag märker nu att det redan är mycket information som ska hittas, letas och tas in. Det kanske inte kommer gå att skriva så brett om ämnet som jag trott och hoppats på tidigare.

  Ska man gå väldigt ytligt på ämnet och endast skriva fakta och folks syn på graffiti och gatukonst eller gå djupt och ta reda på vad som driver konstärerna, varifrån dom får sin inspiration, hur en ‘graffitisession’ går till, och liknande. Vilka risker tar man på sig?

  Fanns förut en artikel/konflikt angående en slags graffitimässa eller liknande som ansågs vara olaglig på något vis. Får hitta och återkomma.


  BRA LÄNKAR
  http://www.gatukonst.se/
  http://moltocreative.se/gatukonsten/
   http://www.streetartlocator.com/ 
  Fri, Sep 16, 2011  Permanent link

    RSS for this post
    Promote (1)
    
    Add to favorites (1)
  Create synapse
   


  IDÉSKISS


  Valet av ämne är viktigt inte minst för att du ska känna att det är givande att jobba med det under så lång tid som du nu förväntas göra.
  Vilket ämne har du valt att arbeta med?

  Graffiti och gatukonst


  Att avgränsa ditt ämne är viktigt då det annars kan vara svårt att nå ett resultat.
  Hur har du valt att avgränsat ditt ämne?

  Jag har valt ge en allmän överblick i ‘grafittivärlden’ samt visa på varför det ofta är tas upp så negativt i vårat samhälle. Mycket fokus kommer även ligga på att visa hur graffiti skiljer sig från just klotter, två ord som ofta blandas ihop med varandra.


  Projektarbetet förväntas ge fördjupade kunskaper om något ämne inom din studieinriktning.
  Hur fördjupar ditt projektarbete dina kunskaper inom din studieinriktning?

  Mitt projektarbete fördjupar kunskapen inom både samhällskunskap och estetik


  Vad är det du ska göra? Förklara kortfattad din projektidé.
  Jag ska tillsammans med Rasmus få en slutprodukt ungefär i stil med en informationsbok/häfte om graffiti. I den kommer det finnas olika fakta, exempel på graffiti och gatukonst, kända arister (t.ex. Banksy), osv. Tillsammans med den kommer vi förmodligen producera någon slags trailer/film.


  Hur man utformar sin undersökning kan ha stor påverkan på vad man kommer fram till.
  Hur ska du gå tillväga?

  Vi ska samla information och undersöka flera olika vinklar. T.ex. folk som själva håller på med gatukonst/graffiti, polis eller någon slags kommunansvarig samt ‘vanligt’ folk.
  Samt självklart läsa olika böcker som berör ämnet. Eventuellt radioprogram eller liknande ifall det finns.


  Att läsa på om sitt ämne är avgörande för kvalitén på slutarbetet.
  Vilken litteratur ska du läsa? Ge 3 exempel på titlar du tänkt dig att börja med.

  Boken Dom kallar oss klottrare av Malcolm Jacobsson och Wall and Piece av Banksy. Även Subway Art av Martha Cooper och Henry Chalfant


  Vilka fakta ska stå som bas för arbetet. Ska du göra någon undersökning?
  Som jag skrev tidigare ska faktan hämtas från böcker, intervjuer, delvis undersökningar samt eventuella radioprogram.


  Hur ska resultaten redovisas? Vilken typ av slutprodukt har du tänkt dig? Hur ska den utformas?
  Slutprodukten ska bli en bok samt eventuellt en film. Boken ska vara med fokus på bra texter och snygga bilder.


  Hur har du och hur ska du använda din blogg/loggbok för att redovisa arbetsprocessen så tydligt som möjligt? (Titta gärna vad det står i betygskriterierna)


  När ska de olika delarna vara färdiga? D v s hur ser din tidsplan ut?
  Wed, Sep 14, 2011  Permanent link

    RSS for this post
    Promote
    
    Add to favorites
  Create synapse
   
        Cancel